Runda bord

Runda bord är populärt då det kommer till inredning, många är på jakt efter ett runt matsalsbord till köket eller ett runt nattduksbord bredvid sängen. Här på sidan runtbord.se hittar du runda bord för alla ändamål. Enligt sägnen använde sig Kung Arthur och hans män av ett stort runt bord i trä, anledningen var att undvika avundsjuka i förhållande till hur man var placerad.

Stora runda matbord

Middagsbordet kan ibland beskrivas som hjärtat i hemmet, här samlas man varje kväll för att äta middag. Det är också här man träffas vid sociala tillställningar. Fördelen med ett stort runt matbord är att man inte behöver vända sig fram och tillbaka då man kommunicerar med folk.

Man bör dock tänka på att ett runt matbord inte är lika lätt att placera som ett fyrkantigt, man bör alltså ha lite extra yta runt omkring så alla får plats. Om hemmet saknar den nödvändiga ytan för runda bord så kan man överväga att använda ett ovalt bord istället. Ett annat alternativ är att välja ett runt bord med iläggsskiva. När det krävs mer plats runt bordet så förlängs det helt enkelt med skivan, då behovet inte längre är nödvändigt så tar man bort skivan.

Runt matbord för 8 personer

Runda matbordStora runda matbord för 8 personer hittar man hos de större inredningsföretaget som Confident Living och Mio. Det man bör tänka på då man är på jakt efter ett större runt matbord är att utrymmet är tillräckligt. Eftersom rummen i de flesta hem är fyrkantiga så kommer det runda bordet att uppta en betydligt större yta. Man bör också fundera över hur många platser man önskar ha runt bordet.

En generell regel är att det ska vara minst 60 cm fritt utrymme mellan stolen och väggen, det innebär ofta att man får dra ut bordet mot mitten av rummet. Om någon av familjemedlemmarna är rullstolsbunden så ska det fria utrymmet vara minst det dubbla, alltså 120 cm.

Runda bord för 6 personer

Ett runt bord för 6 personer är förstås lite mindre än ett för 8 personer, det innebär således att det också upptar en mindre yta av rummet. En person som sitter runt ett runt bord behöver cirka 70 cm utrymme i sidled, dels för att sitta bekvämt och dels för att underlätta för dukning. Det är en siffra man bör ta med i beräkningen då man väljer storlek på bordet.

En rund matta ramar in bordet

Ett tips när det gäller runda bord är att man placerar en rund matta under bordet. Se till att mattan är stor nog för att bakbenen på stolarna ska få plats. Eftersom det runda bordet hamnar mer i mitten av rummet så upplevs också rummet som mer levande. Om man har lite dåligt med plats i rummet eller lägenheten så kan man överväga att använda sig av ett runt pelarbord. På så vis undviker man att bordsbenen är i vägen vilket förstås leder till mer plats.

Tänk på bordets höjd

Vi människor blir allt längre och det innebär förstås att vi behöver allt större utrymme, inte minst när det kommer till bord. På 60- och 70-talet rekommenderade man en bordshöjd på 70 cm, idag har den siffran ökat till 75 cm. Generellt brukar det också rekommenderas att måttet mellan bordet och stolarna är cirka 30 cm.

Runda bord för soffgruppen

Runda soffbord finns det gott om och det finns också flera olika material att välja mellan. Soffbordet fyller en central del av vardagsrummet och hamnar ofta i blickfånget. Av den anledningen bör man tänka efter innan man köper ett soffbord.

Hur stort är rummet där soffan ska placeras? Stora soffbord kan vara riktigt snygga, men de kan också uppta alldeles för mycket yta. En del väljer att använda sig av flera mindre soffbord som placeras tillsammans i en grupp. Tänk dock på att ett soffbord som är för litet ger dålig balans i rummet.

Rent generellt kan man säga att en stor soffa behöver ett stort soffbord och vice versa. Man bör dock ha i åtanke att ett stort soffbord också innebär mer vikt. Det kan förstås försvåra om man vid senare tillfälle vill flytta runt möblerna.

Ovalt eller runt soffbord?

Runt soffbord i betongAtt använda sig av ett ovalt soffbord kan vara en lösning om man vill komma ifrån skarpa kanter och linjer. Har man tillräckligt mycket plats i rummet så kan ett runt soffbord göra sig riktigt vackert. Det finns idag snygga runda soffbord i både mässing och betong om man vill använda sig av lite ovanliga material.

Oavsett vilket material soffbordet är tillverkat i så bör man vara införstådd med att alla material har både sin för- och nackdelar. Ett soffbord i betong kan vara riktigt stilrent, men det är också ett material som är oerhört känsligt för fläckar. Runda soffbord i mässing är trendigt för stunden men kanske inte om ett år eller två. Ett soffbord tillverkat i teak kan man komma över relativt billigt, teak är dock ett ganska känsligt material.

Runda bord bredvid sängen

Runda sängbord kan göra sig riktigt vackra i sovrummet. Sängbordet, eller nattduksbordet, bör vara stort nog för att rymma de nödvändiga attiraljer man behöver för natten. Många ligger och läser en stund innan de somnar och sängbordet blir ofta en avlastningsyta för boken. I vissa fall ska också läslampan få plats på bordet.

Det finns en del saker man bör tänka på innan man köper ett nytt sängbord, en av dessa är rummets höjd. Har man lågt i tak så gör sig ett lägre sängbord bättre, bordet ska förstås också anpassas till sängens höjd så det fyller sin funktion.

Runda bord passar de flesta sovrum

Runda sängbord i marmorOm man har en bredare säng och behöver två sängbord så bör man välja två likadana för att behålla rummets symmetri. Man kan också välja att anpassa sängbordets material efter rummets färger. I ett rum som går i ljusa tonar kan ett runt sängbord i marmor vara riktigt snyggt. Om rummet är inrett med furupanel så kanske man bör köpa ett sängbord i rent trä.

Ett runt sängbord bryter ofta det raka och linjära i sovrummet. Eftersom våra sängar till största del är rektangulära så får du rummet ett helt annat djup då man använder runda sängbord.

Sängbord med förvaringsmöjligheter

Ett sängbord med förvaring är att rekommendera om man har känsliga saker framme som man vill dölja under natten. Också här finns det olika varianter, en del sängbord är försedda med låsbara lådor medan andra har öppna förvaringshyllor. Om man väljer ett runt sängbord så är det ofta få som kommer med låsbara lådor.

En del använder sidobord som sängbord

Med lite fantasi så kan man använda andra möbler i hemmet som sängbord. En del ställer dit en pall medan andra kanske använder sig av ett runt sidobord som till vardags är placerat intill soffgruppen. Det finns inga regler som säger att en trave böcker inte kan fungera som nattduksbord. Det är upp till ens egen smak.

Annorlunda Bord

Ett annorlunda bord kan vara alternativet för de som vill sticka ut från mängden och inreda med lite roligare möbler. Den här typen av bord är ofta dyrare än vanliga rektangulära eller runda bord, men om man har råd att köpa ett så får man en unik möbel som få andra har i sina hem.

Tillverka ett annorlunda bord på egen hand

Byrålådor på hjulMed lite fantasi och rätt uppsättning verktyg kan man förstås tillverka sitt egna unika bord. Man kan exempelvis plocka delar från möbler som ska slängas och sätta ihop dessa till ett bord. Är man duktig på att svetsa så finns det oändliga möjligheter att tillverka snygga bord i metall.

Trä är ju som bekant ett vanligt förekommande material i möbler, det gäller också bord. På senare år har dock andra material börjat bli allt mer populära, ett exempel är betong. Ett betongbord är lättskött och snyggt, det går också att använda både inomhus och utomhus.

I bygghandeln finns alla redskap för att tillverka ett eget bord i betong. Innan betongen bränt så finns det möjlighet att skapa olika mönster som sedan består. Med andra ord så krävs det inte speciellt mycket om man vill tillverka sitt egna bord.